Aglas - obrada i održavanje

Jednostavnost obrade uobičajenim strojevima i alatima

Obrada pleksiglas ploča je jednostavna. Uobičajenim strojevima i alatima možemo ih piliti, glodati, bušiti, možemo ih lijepiti, a toplinskom obradom i preoblikovati.

 

Preporučamo da za vrijeme obrade zaštitna folija ostane što duže na ploči kako bi se smanjila mogućnost površinskih oštećenja.Mehanička obrada pleksiglasa:
Primjerena brzina piljenja s uporabom tračne pile i lista za lake metale s približno pet zubi po dužinskom centimetru bila bi oko 1500 m/min, a kod piljenja kružnom pilom minimalna obodna brzina je 3000 m/min. Za lijep rez list je potrebno hladiti zrakom ili vodom. Tanje ploče možemo lomiti slično kao staklo. Ploče možemo glodati strojevima za glodanje od brzoglodajućeg čelika s 10.000 do 20.000 okretaja u minuti. Bušiti možemo različitim svrdlima - vijčana svrdla s kutom vrha od 90 stupnjeva dobro su se iskazala kod oko 15.000 okretaja u minuti. Materijal možemo polirati autopoliturama a rubove možemo polirati acetilenskim plamenikom.


Toplinsko oblikovanje pleksiglasa:
Nakon zagrijavanja na 140 do 170°C pleksiglas omekša i postaje prikladan za oblikovanje. Zagrijavamo ga u pećima s kruženjem vrućeg zraka ili pomoću IR grijača. Za oblikovanje u obzir dolaze postupci, kao što su slobodno puhanje, vakumiranje, prešanje itd. Oblikovanje pleksiglasa moguće je na ručnim prešama i na automatskim vakumirkama. Prilikom prvog zagrijavanja pleksiglas se po dužini i širini skupi za približno 2 %.


Ljepljenje pleksiglasa: Pleksiglas možemo lijepiti sa samim sobom, a i s PVC-om, ABS-om, PC-om ili drvom. Moguće je ljepljenje cianoakrilatnim Ijepilima, samoljepivim trakama Ijepilima na osnovi kaučuka. Za lijepljenje pleksiglasa poduzeće Akripol izrađuje dvokomponentno akrilatno Ijepilo Novopop. Spoj je proziran, a stvrdnuto Ijepilo je po sastavu slično Aglasu.


Održavanje pleksiglasa:
Za čišćenje je najprikladnija voda s tekućim deterdžentom, a nikada ne upotrebljavajte aceton, nitro razrjeđivač ili klorirane ugljikovodike. Kako bi spriječil skupljanje prašine proizvod nakon čišćenja obrišite krpom sa tekućim antistatikom. Površinska oštećenja (ogrebotine, oštećenja od cigareta i sl.) možemo izbrusiti ili ispolirati, a za popravak većih oštećenja elemenata za kupaonice Akripol izrađuje dvokomponentne akrilatne reparaturne smole u standardnim sanitarnim nijansama.